Lund, Sverige: Pufendorfinstitutet (2017)

Authors
Erik Persson
Lund University
Abstract
Liv är ett centralt begrepp inom många forskningsområden, exempelvis inom biologi, astrobiologi, kemi och medicin, såväl som inom juridik, teologi och filosofi. Liv är också ett centralt tema i konsten. Det behandlas och begrundas i åtskilliga konstverk, i dikt, roman och film. Hur vi skall förstå, värdera och skydda livet, är oerhört fundamentala frågor. I framtiden kommer dessa frågor att bli än svårare och om möjligt ännu viktigare. Forskargrupper från hela världen arbetar idag med att skapa liv i laboratoriet, leta efter liv i rymden och förse maskiner med egenskaper som tidigare bara har varit förunnade levande varelser, och utvecklingen går fort. Det är viktigt att vi samtidigt funderar över de utmaningar som detta innebär. Det kommer att ta tid att hitta sätt att leva i en värld där liv finns i former vi idag knappt kan föreställa oss och där gränsen mellan levande varelser och maskiner blir alltmer suddig. De beslut vi fattar idag kommer också att påverka utvecklingen inom samhälle, forskning och utveckling under lång tid framöver. Den här boken är ett resultat av ett tvärvetenskapligt projekt vid Pufendorfinstitutet, Lunds universitet. Tolv forskare från lika många discipliner har ingått i projektet. Syftet har varit att belysa utmaningar som följer med utomjordiskt, artificiellt och syntetiskt liv. Det tvärvetenskapliga angreppssättet har gett oss möjlighet att belysa frågorna från alla upptänkliga vinklar, men också att hitta helt nya kombinationer av metoder och synsätt. Med tanke på livets mångsidighet och stora betydelse ur så många olika perspektiv, har detta grepp varit helt nödvändigt. Vår förhoppning är att boken skall inspirera till nya tankar och diskussioner om liv. Boken vänder sig både till de som redan är intresserade och de som ännu inte har börjat fundera kring de utmaningar som utomjordiskt, artificiellt och syntetiskt liv innebär.
Keywords No keywords specified (fix it)
Categories (categorize this paper)
Options
Edit this record
Mark as duplicate
Export citation
Find it on Scholar
Request removal from index
Translate to english
Revision history

Download options

PhilArchive copy


Upload a copy of this paper     Check publisher's policy     Papers currently archived: 54,410
External links

Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server
Configure custom proxy (use this if your affiliation does not provide a proxy)
Through your library
Chapters BETA

References found in this work BETA

No references found.

Add more references

Citations of this work BETA

No citations found.

Add more citations

Similar books and articles

Vad är Liv?Erik Persson - 2013 - In David Dunér (ed.), Extrema världar – Extremt liv. Pufendorfinstitutet. pp. 73-83.
Artificiell Intelligens: Tankar utan innehåll?Sten Lindström & Ingar Brinck - 1993 - In Åke E. Andersson & Nils-Eric Sahlin (eds.), Huvudinnehåll: Tolv Filosofiska Uppsatser. 641 91 Nora, Sverige: pp. 121-146.
Sokratisk dialog som pedagogisk metod.Erik Persson - 2015 - Filosofisk Tidskrift 2015 (2):13-19.
Tankens Villkor.Jan Scheffel - 2001 - Stockholm: Nomen förlag.
Att förstå – betraktelser utifrån en ny teori.Jan Scheffel - 2010 - Filosofisk Tidskrift 4 (4):3-15.
Hur ska man förstå McTaggarts paradox?Rögnvaldur Ingthorsson - 2000 - Filosofisk Tidskrift 21 (3):13–24.
Interplanetär etik.Erik Persson - 2013 - In David Dunér (ed.), Extrema världar – Extremt liv. Pufendorfinstitutet. pp. 123-132.
Church-Fitchs argument än en gång, eller: vem är rädd för vetbarhetsparadoxen?Sten Lindström - 2017 - In George Masterton, Keizo Matsubara & Kim Solin (eds.), Från Skaradjäkne till Uppsalaprofessor: festskrift till Lars-Göran Johansson i samband med hans pensionering. Uppsala: Department of Philosophy, Uppsala university, Sweden. pp. 160-171.
Moderna meningsteorier.Peter Pagin - 1994 - Norsk Filosofisk Tidsskrift 1.

Analytics

Added to PP index
2019-02-15

Total views
12 ( #739,196 of 2,367,997 )

Recent downloads (6 months)
1 ( #556,092 of 2,367,997 )

How can I increase my downloads?

Downloads

My notes