Theoria 35 (4):35-62 (1992)

Authors
Jovan Babic
University of Belgrade
Abstract
Nove tehnologije omogućavaju nove postupke i prakse koji moraju da se moralno i pravno opravdaju. IVF i surogat materinstvo, pored ostalih, spadaju u takve nove prakse. Stara pravila o tome šta je dopušteno a šta mora da se zabrani ponekad nisu dovoljna, a ni analogije obično nisu dovoljne. Da bi se došlo do prihvatljive linije razdvajanja izmedju opravdanog i neopravdanog postupanja treba izvršiti adekvatnu etičku analizu tih fenomena. IVF, tehnologija oplodnje „in vitro“, iako na prvi pogled izaziva sumnjičavost, ne sadrži u sebi nikakav prima facie moralni problem. IVF se može uzeti prosto kao tehnika lečenja neplodnosti ili smanjene plodnosti, što je jedan problem koji pogadja veliki broj ljudi danas. Prigovori koji se mogu staviti ne izgledaju odlučujući a koristi koje se ovom tehnikom postižu su očigledno veoma velike. Ali ta tehnika je povezana sa druga momenta, donacijom genetskog materijala i surogat materinstvom, koji povlače razne vrste pitanja koja mogu biti od velikog moralnog i pravnog značaja. U tekstu se, sa etičkog stanovišta, analiziraju najvažnija od tih pitanja i naznačava kriterijum demarkacije koji razdvaja opravdane postupke od onih koji nisu opravdani ili zahtevaju ograničenje kroz pravnu i moralnu regulaciju.
Keywords IVF  Sperm donation  Surrogacy
Categories (categorize this paper)
Options
Edit this record
Mark as duplicate
Export citation
Find it on Scholar
Request removal from index
Translate to english
Revision history

Download options

PhilArchive copy

 PhilArchive page | Other versions
External links

Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server
Configure custom proxy (use this if your affiliation does not provide a proxy)
Through your library

References found in this work BETA

No references found.

Add more references

Citations of this work BETA

No citations found.

Add more citations

Similar books and articles

Medically Assisted Procreation and the Right to Found a Family.C. Mazars - 2004 - Human Reproduction and Genetic Ethics 10 (1):40.
International Survey of Laws on Assisted Procreation.Jan Stepan (ed.) - 1990 - Schulthess Polygraphischer Verlag.
Assisted Procreation and its Relationship to Genetics and Eugenics.Mariella Ricci - 2009 - Human Reproduction and Genetic Ethics 15 (1):9-29.
A Heideggerian Defense of Therapeutic Cloning.Fredrik Svenaeus - 2007 - Theoretical Medicine and Bioethics 28 (1):31-62.
The Unique Value of Adoption.Tina Rulli - 2014 - In Francoise Baylis & Carolyn McLeod (eds.), Family-Making: Contemporary Ethical Challenges. Oxford University Press.
Fundamental Ethics and Medically Assisted Procreation.C. Lefevre - 1987 - Revue Philosophique De Louvain 85 (65):80-105.

Analytics

Added to PP index
2014-03-31

Total views
86 ( #114,813 of 2,403,894 )

Recent downloads (6 months)
6 ( #126,651 of 2,403,894 )

How can I increase my downloads?

Downloads

My notes