De onwetende meester als voorbeeld - Jacques Ranciere: van praktijk naar principe

Wijsgerig Perspectief 3 (57):6-15 (2017)
  Copy   BIBTEX

Abstract

Bestaat de kernactiviteit van de meester erin om zijn eigen kennis uit te leggen en over te dragen? De Franse filosoof Jacques Rancière laat zien dat een gelegenheidsexperiment van Joseph Jacotot ons een ander voorbeeld aanreikt: de onwetende meester. In zijn boek De onwetende meester: vijf lessen over intellectuele emancipatie (Le maître ignorant: Cinq leçons sur l'émancipation intellectuelle) stelt hij dat de onwetende meester evengoed of zelfs beter in staat is leerlingen iets te leren dan de wetende meester. Rancière neemt in feite twee onderwijspraktijken als voorbeeld: de traditionele praktijk van de wetende meester die uitleg geeft en kennis overdraagt en de experimentele praktijk van de onwetende meester die geen uitleg geeft maar vooral gericht is op de verificatie van aandacht. In dit artikel wil ik op basis van een korte analyse van deze twee praktijken laten zien hoe we uit Rancière’s boek een model kunnen afleiden voor het articuleren van de theoretische principes die impliciet in onderwijspraktijken werkzaam zijn. Dit model is gestoeld op het volgende uitgangspunt: door een succesvolle of juist problematische onderwijspraktijk als voorbeeld te nemen kunnen we de theoretische principes articuleren die erin werkzaam zijn. Dit schept de mogelijkheid om de focus van de van de praktijken naar de principes te verleggen. Hierdoor wordt de onderwijspraktijk op een nieuwe manier inzichtelijk en kunnen we haar theoretisch expliciteren.

Links

PhilArchive

External links

  • This entry has no external links. Add one.
Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server

Through your library

Similar books and articles

Invidia.George Steiner - 2009 - Nexus 52.
The Public Role of Teaching: To keep the door closed.Goele Cornelissen - 2010 - Educational Philosophy and Theory 42 (5-6):523-539.
De Mensch in de Massa.Kurt Baschwitz - 1939 - Synthese 4 (1):416 - 425.
Jacques Rancière and the emancipation of bodies.Laura Quintana - 2018 - Philosophy and Social Criticism 45 (2):212-238.
Meester Eckhart.E. Van De Vyver - 1956 - Tijdschrift Voor Filosofie 18 (4):666-680.
Under the Name of Method: On Jacques Rancière's Presumptive Tautology.Charles Bingham - 2009 - Journal of Philosophy of Education 43 (3):405-420.

Analytics

Added to PP
2018-06-23

Downloads
594 (#16,222)

6 months
125 (#5,828)

Historical graph of downloads
How can I increase my downloads?

Author's Profile

Martijn Boven
Leiden University

Citations of this work

No citations found.

Add more citations