Hoe begrijpen psychologen? De rol van cognitieve vaardigheden voor wetenschappelijk begrip

Wijsgerig Perspectief 51 (2):14 (2011)

Abstract
Het begrijpen van verschijnselen is een belangrijk doel van de wetenschap. Echter, onder wetenschappers en wetenschapsfilosofen bestaat traditioneel de neiging om het belang van wetenschappelijk begrijpen te bagatelliseren. Het wordt bijvoorbeeld omschreven als een psychologisch bijproduct van wetenschappelijke verklaringen. Typerend is de opmerking van de psycholoog Edward C. Tolman dat sommige wetenschappers verklaringen nodig hebben voor hun innerlijke gemoedsrust. Verklaringen zouden bij hen de ‘innerlijke spanningen’ wegnemen die ontstaan bij de confrontatie met onverklaarde verschijnselen . Begrijpen verwijst in deze interpretatie enkel naar psychologische aspecten van wetenschappelijke verklaringen, die van persoon tot persoon kunnen verschillen. In combinatie met het traditionele beeld van de objectieve wetenschap, waarbij het resultaat van wetenschap niet afhankelijk mag zijn van dergelijke aspecten, leidt deze interpretatie tot de opvatting dat begrijpen niet moet worden gezien als een wezenlijk doel van de wetenschap
Keywords No keywords specified (fix it)
Categories No categories specified
(categorize this paper)
Options
Edit this record
Mark as duplicate
Export citation
Find it on Scholar
Request removal from index
Translate to english
Revision history

Download options

PhilArchive copy


Upload a copy of this paper     Check publisher's policy     Papers currently archived: 54,715
External links

Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server
Configure custom proxy (use this if your affiliation does not provide a proxy)
Through your library

References found in this work BETA

No references found.

Add more references

Citations of this work BETA

No citations found.

Add more citations

Similar books and articles

Lacan begrijpen: Naar een hermeneutiek voor filosofische beweringen.Filip Buekens - 2006 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 98 (3).
Roothaan, Angela, Spiritualiteit Begrijpen.J. De Vleminck - 2008 - Tijdschrift Voor Filosofie 70 (2):411.
Experimentele filosofie, kunstmatige intelligentie en cognitieve neurowetenschap.Pim Haselager - 2010 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 102 (1):49-58.
Lacan Begrijpen. Over Filosofische Beweringen.Filip Buekens - 2006 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 98:197-215.
Kanttekeningen bij de filosofie van het wetenschappelijk experimenteren.Hans Radder - 2003 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 95 (3):221-224.
Arthur Schopenhauer over de Platoonse idee en de unieke cognitieve waarde van kunst.Gerbert Faure - 2012 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 104 (1).
Aristoteles en de grondslagen van wetenschappelijk redeneren.Pieter Sjoerd Hasper - 2007 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 99 (2):140-145.
Aristoteles' begrip van de φ... ÓVησισ.A. Verbrugge - 1996 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 88 (2):89-124.

Analytics

Added to PP index
2013-12-18

Total views
0

Recent downloads (6 months)
0

How can I increase my downloads?

Downloads

Sorry, there are not enough data points to plot this chart.

My notes