Professionals opleiden in én voor onzekere tijden. Een nietzscheaanse aanpak in het beroepsonderwijs

Filosofie En Praktijk 33 (4):33-48 (2012)

Abstract

Wat zou er veranderen in de wijze waarop het onderwijs gewend is professionals op te leiden als docenten erkennen dat de toekomst onkenbaar en onzeker is? In plaats van de onzekerheid te problematiseren – onzekerheid is een probleem waarmee de professional heeft te dealen – vraag ik mij af of het ook mogelijk is om onzekerheid als een rijke bron van mogelijkheden te zien. Ik maak hierbij gebruik van het onderscheid dat de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche maakt tussen het streven naar orde en harmonie – het apollinische – en de kracht die de orde en harmonie juist teniet probeert te doen – het dionysische. Wanneer docenten in het beroepsonderwijs Nietzsches pleidooi om meer ruimte aan het dionysische te geven ter harte nemen en zelf bereid zijn om hun zekerheden op het spel te zetten, kunnen zij de professionals-in-wording beter voorbereiden op een onzekere (beroeps)wereld. Ze kunnen hen leren dat onzekerheid juist mogelijkheden biedt om tot nieuwe vormen van handelen en denken te komen.

Download options

PhilArchive

External links

  • This entry has no external links. Add one.
Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server

Through your library

Analytics

Added to PP
2013-10-30

Downloads
41 (#281,083)

6 months
7 (#101,877)

Historical graph of downloads
How can I increase my downloads?

Author's Profile

Henrietta Joosten
Erasmus University Rotterdam (PhD)

References found in this work

No references found.

Add more references

Citations of this work

Add more citations

Similar books and articles

Ijsselings pleidooi voor polytheïsme Nader bekeken.G. Blans & M. Poorthuis - 1998 - Tijdschrift Voor Filosofie 60 (3):580 - 591.
De relevantie van evolutietheorie voor esthetica.Eveline Seghers - 2012 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 104 (1):58-61.
Problemen voor optie (e)?Emanuel Rutten - 2012 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 104 (2):116.
Abstractie in het economisch denken: relevantie voor beleid.Menno Rol - 2005 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 97 (3):224-240.
LM de Rijk, Geloven en weten. Pleidooi voor een sober atheïsme.Wim Van Moer - 2011 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 103 (1):81.