Repub.Eur.Nl/Pub/7087 (2005)

Authors
Verstraeten Verstraeten
Vesalius College (Vrije Universiteit Brussel)
Abstract
Niettegenstaande de tendens van het failliet van het multiculturalisme is multiculturele dialoog niet weg te denken in een zich globaliserende wereld. Taylor, Gadamer, Honneth en Kymlicka hebben een bijdrage geleverd op het vlak van de erkenning van identiteit, respect en waardering van verschil. Wij voeren het argument aan dat bovenstaande auteurs niet ontsnappen aan het postmodernistisch dilemma van zelfautonomie en slachtofferschap. Dit komt doordat zij in hun rationale vertrekken van het afzonderlijke subject en deze situeren in een ruimte-tijd waarin de tijd slechts een historische rol heeft en de ruimte geen actieve rol speelt. Tegenover deze uitvloeisels van het postmodern denken stellen wij het eco-communau-tarisme. Vanuit de vaststelling dat het individu denkt, spreek en handelt in de context van zijn taal en cultuur en dus vanuit zijn gemeenschap, situeren wij dit subject en de gemeenschap tevens in een particulier territorium of het ecotoop. Door middel van Hacking’s sociaal constructivisme, het Leibniziaanse meerwereldenbeeld en het biologische paradigma als nieuw denkkader, structureren wij de gemeenschap volgens een cyclisch en een lineair tijdverloop. Het cyclische waarborgt de traditie van een gemeenschap, het lineaire doet de gemeenschap evolueren naar een moreel betere toekomst en heeft een transcendent statuut. Het eco-communautarisme biedt het kader voor een kwalitatieve evolutie van individuen en gemeenschappen. Het normerend aspect hiervan is de pluriforme en multiculturele dialoog.
Keywords eco-communautarisme  Leibniziaanse ruimte en tijd  cyclisch en lineair tijdsverloop
Categories (categorize this paper)
Options
Edit this record
Mark as duplicate
Export citation
Find it on Scholar
Request removal from index
Translate to english
Revision history

Download options

PhilArchive copy

 PhilArchive page | Other versions
External links

Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server
Configure custom proxy (use this if your affiliation does not provide a proxy)
Through your library

References found in this work BETA

The Social Construction of What?Ian Hacking - 1999 - Harvard University Press.
The Structures of the Life-World.Alfred Schutz - 1973 - Northwestern University Press.
Language, Thought and Reality.Benjamin Lee Whorf, John B. Carroll & Stuart Chase - 1956 - Les Etudes Philosophiques 11 (4):695-695.

View all 17 references / Add more references

Citations of this work BETA

No citations found.

Add more citations

Similar books and articles

Rationeel religieus geloof zonder argumenten.Rik Peels - 2012 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 104 (2):108-111.
Erwin Straus Over de Ruimte Van Het Landschap En de Geografische Ruimte.P. Raes - 2000 - Tijdschrift Voor Filosofie 62 (2):313 - 340.

Analytics

Added to PP index
2014-02-07

Total views
123 ( #78,425 of 2,403,328 )

Recent downloads (6 months)
13 ( #53,310 of 2,403,328 )

How can I increase my downloads?

Downloads

My notes