De tweede vervreemding: het tijdperk van de wereldwijde samenwerking

Tielt: Lannoo (2019)
  Copy   BIBTEX

Abstract

Voor de tweede keer in onze geschiedenis heeft technologie onze manier van samenleven radicaal veranderd. Na de 'eerste vervreemding', die er kwam als gevolg van de exponentiële bevolkingsgroei na de landbouwrevolutie, voltrekt zich nu een 'tweede vervreemding': de groepen waarin we samenleven staan niet langer los van elkaar. Door de globalisering zijn ze steeds meer met elkaar versmolten. Om wereldproblemen zoals klimaatverandering of overbevolking aan te pakken, moeten we voor het eerst op wereldschaal samenwerken.0Gelukkig is de mens geprogrammeerd om samen te werken. Het zit in zijn natuur. Maar om wereldwijd samen te werken moet hij wel voorbij gaan aan zijn aangeboren 'tribalisme'. De huidige politieke context waarin vrijbuitersgedrag hoogtij viert, toont dat dat niet eenvoudig is. Michael Vlerick argumenteert dat er wel degelijk een weg is, dat efficiënt en legitieme wereldwijde samenwerking geen naïeve droom is. 0Meer nog, de tijd is er rijp voor. De mens kan voor het eerst in de geschiedenis haar evolutie in eigen handen nemen. We moeten die kans grijpen en een nieuw globaal sociaal contract in het leven te roepen. Een wereldwijd samenwerkingsmodel waarin burgers het écht voor het zeggen hebben.

Links

PhilArchive    Upload a copy of this work     Papers currently archived: 92,168

External links

Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server

Through your library

Similar books and articles

Global Governance.Timothy Sinclair (ed.) - 2012 - Polity Press.
Integrative governance: generating sustainable responses to global crises.Margaret Stout - 2019 - New York: Routledge Taylor and Francis Group. Edited by Jeannine M. Love.
Quan qiu hua shi dai de wang dao wen hua, she hui chuang xin yu yong xu fa zhan.Jianfu Lin (ed.) - 2013 - Taibei Shi: Taiwan da xue chu ban zhong xin.
Globalization, Technology, and Philosophy.David Tabachnick & Toivo Koivukoski (eds.) - 2004 - State University of New York Press.
Is Globalization Working?David Singh Grewal - 2006 - Ethics and International Affairs 20 (2):247-259.
Conceptualizing Interstate Cooperation.Moritz S. Graefrath & Marcel Jahn - 2023 - International Theory 15 (1):24-52.

Analytics

Added to PP
2022-12-04

Downloads
5 (#1,543,113)

6 months
2 (#1,203,746)

Historical graph of downloads
How can I increase my downloads?

Author's Profile

Michael Vlerick
Tilburg University

Citations of this work

No citations found.

Add more citations

References found in this work

No references found.

Add more references