Filosofie van het luisteren: partituren van het Zijn.

Nijmegen, Nederland: Vantilt (2012)
  Copy   BIBTEX

Abstract

De moderne filosofie lijdt aan muziekvergetelheid. Opvallend is echter dat filosofen, wanneer ze toch aandacht schenken aan muziek, hun aandacht bij voorkeur op één bepaald genre richten, namelijk de opera. Filosofen zoals Søren Kierkegaard en Friedrich Nietzsche lieten hun gedachten over Don Giovanni, Parsifal en Carmen gaan, terwijl omgekeerd de filosofie van Arthur Schopenhauer de opera heeft beïnvloed via Wagner. Diens werk lijkt zich op het snijpunt van het grensverkeer tussen moderne filosofie en moderne muziek te bevinden. Het was zijn ambitie de menselijke existentie en de menselijke geschiedenis in één panoramisch oeuvre te vatten, vanaf het primordiale begin tot en met de dramatische finale die ophanden leek: een catastrofale apotheose die een geheel nieuwe toekomst mogelijk zou maken. Dat is althans de verhaallijn van zijn meesterwerk Der Ring des Nibelungen. Aan het slot van Götterdämmerung lijkt zich een algehele verwoesting te hebben voltrokken: ‘Everything is destroyed and there is an enigmatic kind of hovering over the scene of destruction’ (Badiou 2010, p. 106), een ambivalente stemming van hoop en destructie zette Wagner op muziek. Voor Wagner is dan ook een hoofdrol in deze studie weggelegd: voor zijn muziektheoretische geschriften (waarin hij over een ‘muziek van de toekomst’ filosofeerde), maar meer nog voor de muzikale totaalkunstwerken die hij daadwerkelijk componeerde.

Links

PhilArchive

External links

  • This entry has no external links. Add one.
Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server

Through your library

Similar books and articles

Analytics

Added to PP
2021-01-12

Downloads
1,560 (#6,351)

6 months
515 (#2,766)

Historical graph of downloads
How can I increase my downloads?

Author's Profile

Hub Zwart
Erasmus University Rotterdam

References found in this work

Principles of biomedical ethics.Tom L. Beauchamp - 1979 - New York: Oxford University Press. Edited by James F. Childress.
Philosophy and the Mirror of Nature.Richard Rorty - 1979 - Princeton University Press.
Leviathan.Thomas Hobbes - 1651 - Harmondsworth,: Penguin Books. Edited by C. B. Macpherson.
Sources of the self: the making of the modern identity.Charles Taylor - 1989 - Cambridge, Mass.: Harvard University Press.
Sources of the Self: The Making of the Modern Identity.Charles Taylor - 1989 - Cambridge, Mass.: Cambridge University Press.

View all 95 references / Add more references