Michel Foucault als psycholoog: Verdringing en terugkeer van de dimensie van het zelf

Wijsgerig Perspectief 49 (2):8-15 (2009)
  Copy   BIBTEX

Abstract

In de jaren vijftig raakte Michel Foucault gefascineerd door de fenomenologische psychologie. Vanaf de jaren zestig echter presenteert hij zichzelf als een ‘structuralist’ die slechts anonieme talige en architectonische structuren wil analyseren en die met nadruk wil afzien van elke interesse in de mens als individu of als subject. De psycholoog in hemzelf wordt als het ware hartstochtelijk verdrongen. Toch is er ook in het geval van Foucault sprake van een onvermijdelijke terugkeer van het verdrongene. Een belangrijk symptoom hiervan vormt zijn opvallend ambivalente houding jegens de psychoanalyse. In zijn werk tekent zich een levenslange polemiek af met Freud, soms expliciet, doorgaans impliciet. Ondanks onmiskenbare sporen van latente bewondering en fascinatie blijft wantrouwen domineren. Steen des aanstoots vormen Freuds Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie uit 1905. Volgens Foucault spreekt hieruit een medicalisering van de seksualiteit, die zich uit in medicaliserende technieken zoals het oprakelen en uitspreken van verlangens en de classificatie van ‘normale’ en ‘perverse’ vormen van seksualiteit

Similar books and articles

Speech begins after death.Michel Foucault - 2013 - Minneapolis: University of Minnesota Press. Edited by Claude Bonnefoy & Philippe Artières.
Michel Foucault: ética de la palabra y vida académica.Jorge Dávila - 2007 - Utopía y Praxis Latinoamericana 12 (39):107-132.
Michel Foucault: un escéptico contemporáneo.Michel Foucault & A. Contemporary Skeptic - 2009 - Ideas y Valores. Revista Colombiana de Filosofía 58 (139):129-144.

Analytics

Added to PP
2013-12-26

Downloads
334 (#60,957)

6 months
93 (#49,450)

Historical graph of downloads
How can I increase my downloads?

Author's Profile

Hub Zwart
Erasmus University Rotterdam

Citations of this work

No citations found.

Add more citations

References found in this work

Michel Foucault.Didier Eribon - 1989 - Cambridge: Harvard University Press.
Maladie mentale et personnalité.Michel Foucault - 1958 - Revue Philosophique de la France Et de l'Etranger 148:279-280.

Add more references