Dumnezeu, Constituțía și imperativul neutralitățíi. O analiză critică a ideii de revizuire a Constituției în sens creștin

In Sorin Bocancea (ed.), Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală. Iasi: Institutul European (2013)
  Copy   BIBTEX

Abstract

Unul dintre cele mai importante subiecte de dezbatere în contextul deliberărilor publice privind revizuirea Constituției a fost lansat, fără îndoială, de solicitările de revizuire a ei in sens creștin. Solicitările în discuție au fost făcute, după cum este cunoscut, de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în 5 martie 2013. Potrivit acestor solicitări, ar fi dezirabil ca, printre altele, noua Constituție „să facă referire la numele lui Dumnezeu”, să „sublinieze ... importanța tradiției creștine a poporului român”, să evidențieze „rolul pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut și îl are în istoria țării” și – nu în ultimul rând – să recunoască „necesitatea predării religiei în școală.” In acest articol, explorez, în limitele spațiului pe care îl am la dispoziție, fiecare dintre aceste solicitări. Obiectivul meu fundamental este acela de a arăta că – și de a explica de ce – niciuna dintre ele nu este o solicitare „rezonabilă”. Prin aceasta înțeleg că niciuna dintre solicitările Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei nu este suficient susținută argumentativ și – mai ales – că niciuna dintre ele nu este compatibilă cu idealul unei societăți organizate și guvernate în baza unor valori precum libertatea, egalitatea și echitatea în relațiile dintre cetățeni. Ceea ce sper să arăt este, cu alte cuvinte, că, dat fiind respectul pe care îl datorăm acestor valori, România trebuie să rămână și în viitor un stat laic sau, poate mai corect spus, unul neutru din punct de vedere religios, așa cum statuează în prezent articolul 9 al Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor. Articolul precizează, reamintesc, că în România „nu există religie de stat” și că „statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee”.

Links

PhilArchive

External links

  • This entry has no external links. Add one.
Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server

Through your library

Similar books and articles

Para una crítica de la idea de Información.Joaquín Fraile - 2010 - El Catoblepas: Revista Crítica Del Presente.
Crítica De La Posmodernidad En Rafael Gutiérrez Girardot.Damián Soto - 2011 - Cuadernos de Filosofía Latinoamericana 32:97-118.
Dumnezeu şi moralitate.Richard Swinburne - 2008 - Linguistic and Philosophical Investigations 7.
Verificaciones y contactos.[author unknown] - forthcoming - El Catoblepas: Revista Crítica Del Presente.
„dumnezeu Te Visează”: Naraţiunea Ca Imitatio Dei La Miguel De Unamuno.CosticĂ BrĂdĂŢan - 2007 - Annals of the University of Craiova, Series: Philosophy:14-31.
Julius Evola şi implicaţiile sociologice ale ideii corporatiste.Cristi Pantelimon - 2007 - Annals of the University of Craiova, Series: Philosophy:133-167.
Freud analiza a Amenofis.Gustavo Perednik - 2004 - El Catoblepas: Revista Crítica Del Presente.

Analytics

Added to PP
2017-01-04

Downloads
486 (#21,631)

6 months
31 (#41,006)

Historical graph of downloads
How can I increase my downloads?

Author's Profile

Citations of this work

No citations found.

Add more citations

References found in this work

Neutralismul liberal.Eugen Huzum - 2013 - In Teorii si ideologii politice. Iasi: Institutul European. pp. 133-153.

Add more references