In Sorin Bocancea (ed.), Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală. Iasi: Institutul European (2013)

Authors
Abstract
Unul dintre cele mai importante subiecte de dezbatere în contextul deliberărilor publice privind revizuirea Constituției a fost lansat, fără îndoială, de solicitările de revizuire a ei in sens creștin. Solicitările în discuție au fost făcute, după cum este cunoscut, de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în 5 martie 2013. Potrivit acestor solicitări, ar fi dezirabil ca, printre altele, noua Constituție „să facă referire la numele lui Dumnezeu”, să „sublinieze ... importanța tradiției creștine a poporului român”, să evidențieze „rolul pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut și îl are în istoria țării” și – nu în ultimul rând – să recunoască „necesitatea predării religiei în școală.” In acest articol, explorez, în limitele spațiului pe care îl am la dispoziție, fiecare dintre aceste solicitări. Obiectivul meu fundamental este acela de a arăta că – și de a explica de ce – niciuna dintre ele nu este o solicitare „rezonabilă”. Prin aceasta înțeleg că niciuna dintre solicitările Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei nu este suficient susținută argumentativ și – mai ales – că niciuna dintre ele nu este compatibilă cu idealul unei societăți organizate și guvernate în baza unor valori precum libertatea, egalitatea și echitatea în relațiile dintre cetățeni. Ceea ce sper să arăt este, cu alte cuvinte, că, dat fiind respectul pe care îl datorăm acestor valori, România trebuie să rămână și în viitor un stat laic sau, poate mai corect spus, unul neutru din punct de vedere religios, așa cum statuează în prezent articolul 9 al Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor. Articolul precizează, reamintesc, că în România „nu există religie de stat” și că „statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee”.
Keywords religious neutality
Categories (categorize this paper)
Buy the book Find it on Amazon.com
Options
Edit this record
Mark as duplicate
Export citation
Find it on Scholar
Request removal from index
Translate to english
Revision history

Download options

PhilArchive copy

 PhilArchive page | Other versions
External links

Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server
Configure custom proxy (use this if your affiliation does not provide a proxy)
Through your library

References found in this work BETA

Neutralismul liberal.Eugen Huzum - 2013 - In Teorii si ideologii politice. Iasi: Institutul European. pp. 133-153.

Add more references

Citations of this work BETA

No citations found.

Add more citations

Similar books and articles

Para una crítica de la idea de Información.Joaquín Fraile - 2010 - El Catoblepas: Revista Crítica Del Presente.
Crítica De La Posmodernidad En Rafael Gutiérrez Girardot.Damián Soto - 2011 - Cuadernos de Filosofía Latinoamericana 32:97-118.
Dumnezeu Şi Moralitate.Richard Swinburne - 2008 - Linguistic and Philosophical Investigations 7.
Verificaciones y contactos.[author unknown] - forthcoming - El Catoblepas: Revista Crítica Del Presente.
„dumnezeu Te Visează”: Naraţiunea Ca Imitatio Dei La Miguel De Unamuno.CosticĂ BrĂdĂŢan - 2007 - Annals of the University of Craiova, Series: Philosophy:14-31.
Julius Evola şi implicaţiile sociologice ale ideii corporatiste.Cristi Pantelimon - 2007 - Annals of the University of Craiova, Series: Philosophy:133-167.
Freud analiza a Amenofis.Gustavo Perednik - 2004 - El Catoblepas: Revista Crítica Del Presente.

Analytics

Added to PP index
2017-01-04

Total views
305 ( #27,184 of 2,419,982 )

Recent downloads (6 months)
90 ( #7,238 of 2,419,982 )

How can I increase my downloads?

Downloads

My notes